Publicat de: TARNOVAN EUGEN-STEFAN | Ianuarie 7, 2009

Prostioare spuse de …..lumea adulta

18_main1Fata in fata cu „prostioarele de tot genul”, toata lumea e brusc mai desteapta. In sfirsit un adversar pe care poti sa-l nimicesti ca pe-un muc de tigara intr-o scrumiera in care ploua. In sfirsit gustul unei victorii pe care nimeni nu ti-o poate fura. Asa cum sintem noi,oamenii, reactionam cum nu se poate mai diferit intr-un numar de situatii cum nu se poate mai diferite.Cind avem in fata treburi serioase, dam grav din cap, ne dregem glasul, ne uitam in gol – tragem de timp ca sa putem uimi apoi asistenta cu o parere pertinenta. Lucrurile astea „serioase“ sint foarte solicitante si ne fac intotdeauna mult mai responsabili, iar privirea noastra asupra vietii capata consistenta unui imens tratat de defenestrare.

Prostioarele”,de cealalta parte, sint niste nimicuri despre care are rost sa vorbesti numai ca sa pari, in comparatie cu ele, mult mai destept.

 Procesul de „auto-desteptizare“ seamana foarte mult cu urmatoarea situatie (sper eu, ipotetica): un adult in general(putin tembel) intreaba un copil de cinci ani:

-„Puisor, nu stii tu care e cea mai indepartata planeta de la soare?“.

 In cazul in care copilul nu e superdotat, va raspunde:

-„Nu stiu“, iar adultul va jubila: Vedeti, v-am spus eu ca nu stie“ (subinteles: „Noi, oamenii mari, cunoastem“).

 Insa adultului i-a scapat din vedere ca, la cinci ani, nu te intereseaza treaba cu planetele, ci: baloanele de guma de mestecat, mustele, cornetele de inghetata, benzile desenate si martisoarele de la colegii de gradinita. Exact la fel e si cu prostioarele, n-au intentionat niciodata sa intre in loja marilor idei ale umanitatii. Ele sint la fel ca si copiii, se uita la tot felul de filme, retin din carti numai cuvintele care le plac, topaie si, in general, li se filfiie.

caricaturivcrivoi_851_011Povestea frumoasa (pe care „desteptii“ n-o stiu) e ca multe dintre ideile mari nu apar pe lume niciodata asa, hoc-poc. Mai intii vin multe prostioare, de care, daca esti avizat, n-o sa rizi niciodata, pentru ca ele se vor face mari si se vor intoarce impotriva ta, strivindu-ti nasul asa cum tu strivesti mucurile de tigara in scrumiera de mai sus.
Numai Bine,
Eugen

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: