Postat de: TARNOVAN EUGEN-STEFAN | Septembrie 19, 2010

SA NE AMINTIM CE S-A INTAMPLAT PE 19 SEPTEMBRIE……..

Lucia Sturdza-Bulandra
Madame Lucia Sturdza Bulandra in La Folle de Chaillot.jpg

Am pierdut in 1961 pe :

Lucia Sturdza-Bulandra (n. 25 august 1873Iași – d. 19 septembrie 1961București) a fost o renumită actriță de teatru din România.

Una dintre marile figuri ale scenei românești, de neuitat în roluri de compoziție din dramaturgia universală și națională, spirit organizatoric, talent pedagogic ce a format generații întregi de actori: Nicolae BaltățeanuGeorge CalboreanuDina CoceaRadu BeliganVictor Rebengiuc.

În 1898 a debutat la Teatrul Național din București iar în 1914, împreună cu soțul ei, a întemeiat o companie particulară. Din 1941 este actriță aTeatrului Municipal din București iar din 1947 pâna la sfârșitul vieții a fost directoarea acestui teatru, astăzi Teatrul Bulandra.

A fost profesoară la Conservatorul de artă dramatică din București timp de 30 de ani.

  • Conservatorul de artă dramatică, București

Filmografie

  • Amor fatal (1911)
  • Escadrila albă (1944)
  • Ziua unei artiste (1961) – Film omagial în regia lui Gheorghe Tobias

Scrieri

  • Actorul și arta dramatică, 1912
  • Amintiri, amintiri, ESPLA 1956
Am pierdut in 1996 pe :

Ştefan Mihăilescu-Brăila

Ștefan Mihăilescu-Brăila (n. 3 februarie 1925Brăila; d. 19 septembrie 1996București) a fost un actor român, artist emerit.

Biografie

S-a născut pe 3 februarie 1925, a urmat cursurile primare și secundare în orașul natal, dedicându-se carierei scenice de timpuriu. Din 1949 până în 1954, Ștefan Mihăilescu Braila a jucat la Teatrul „Maria Filotti”, în spectacole ca „La Ilie bun și vesel”, de Ion Damian, „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale, „Poveste de dragoste”, de Margarita Aligher, „Burghezul gentilom” de Moliere, „Bădăranii”, de Carlo Goldoni, „Nunta lui Kecinski”, de Suhovo Kobalin și „Ultima ora”, de Mihail Sebastian. Debutează în cinema în 1957, jucând cu o inegalabilă măiestrie artistică, în cele mai reușite comedii din cinematografia românească: Nea Mărin miliardar, Ciocolata cu alune, în 1978, Pacala , în 1974″, „Elixirul tinereții”, în 1978. „Bachus” din filmul „Secretul lui Bachus”, realizat în 1983 de regizorul Geo Saizescu, a fost ultimul mare rol al lui Ștefan Mihăilescu Brăila. «Am lucrat cu cei mai buni actori ai timpului. Pleiada de aur. Pentru rolul lui „Bachus”, l-am „ochit” încă de la început pe Ștefan Mihăilescu Brăila. Era extraordinar! A studiat rolul și apoi a intrat perfect, din prima, în pielea lui „Bachus”. Capătă o privire de gheață care parcă tăia ca un laser» spunea Geo Saizescu despre actorul brăilean. Ștefan Mihăilescu Brăila a fost și prezentator a numeroase emisiuni de teatru și divertisment la Radio și Televiziune. Actorul a trecut în eternitate pe 19 septembrie 1996, la București.

Filmografie

  • Secretul lui Bachus (1984) – Bachus
  • Alo? Ați greșit numărul (1958)
  • Când primăvara e fierbinte (1960)
  • Portretul unui necunoscut (1960)
  • O zi pierdută (1960)
  • Darclée (1961)
  • A fost prietenul meu (1961)
  • Omul de lângă tine (1961)
  • Porto-Franco (1961)
  • Politică și… delicatese (1963)
  • Titanic vals (1964)
  • Camera albă (1964)
  • Comoara din Vadul Vechi (1964)
  • Răscoala (1965)
  • Vremea zăpezilor (1966)
  • Cine va deschide ușa? (1967) – Tatăl
  • Maiorul și moartea (1967)
  • Zile de vară (1968)- Vasile Popescu
  • Căldura (1969)
  • Doi bărbați pentru o moarte (1969)
  • Asediul (1970)
  • Frații (1970)
  • Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1971)
  • Urmărirea (1971) – serial TV
  • Asta-seară dansăm în familie (1972)
  • Cu mâinile curate (1972) – Buciurlicã
  • Bufetul „La Senat” (1973) – film TV
  • Un comisar acuză (1973)
  • Dincolo de nisipuri (1973)
  • Proprietarii (1973)
  • Tatăl risipitor (1973)
  • Păcală (1974)
  • Un zâmbet pentru mai târziu (1974)
  • Alarmă în deltă (1975)
  • Elixirul tinereții (1975)
  • Lupușor și Mieluțu (1975) – film TV
  • Mastodontul (1975)
  • Accident (1976)
  • Gloria nu cântă (1976)
  • Im Staub der Sterne (1976) – Xik
  • Misterul lui Herodot (1976)
  • Un text cu bucluc (1976) – film TV
  • Eu, tu și Ovidiu (1977)
  • Fata bună din cer (1977)
  • Das Verschollene Inka-Gold (1978) – film TV
  • Ciocolata cu alune (1978)
  • Septembrie (1978)
  • Nea Mărin miliardar (1979) – Bossul nr. 2
  • Ora zero (1979)
  • Șapca și pălăria (1979) – serial TV
  • Singur printre prieteni (1979)
  • Destine romantice (1981)
  • Duelul (1981) – Pricop
  • Fiul munților (1981)
  • Grăbește-te încet (1981)
  • Buletin de București (1982)
  • Sosesc păsările călătoare (1984)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: