Publicat de: TARNOVAN EUGEN-STEFAN | august 22, 2011

Spitalul Militar ‘Regina Maria’ din Braşov si Bisericuta

Carol al II-lea l-a botezat în memoria mamei sale, recunoscută drept regina soldat. Au trecut de atunci 73 de ani, însă Spitalul

Militar a fost înfiinţat în urmă cu 220 de ani

Nu este braşovean să nu fi auzit de Spitalul Militar! Întotdeauna oamenii au împărtăşit aceeaşi părere despre cel mai vechi obiectiv sanitar din zonă: profesionalism şi umanism la grad maxim. Calităţi atribuite medicilor şi cadrelor sanitare de la Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria”. Valoarea acestora s-a clădit în timp. Mai precis în 220 de ani! Nu doar stabilimentul a rămas, ci şi numele spitalului a dăinuit peste timpuri. Comandantul celei mai vechi unităţi sanitare din Braşov, colonel-doctor Georgian Tudose, precizează că spitalul a fost botezat „Regina Maria” în anul 1938 de regele Carol al II-lea, în memoria mamei sale, ea însăşi fiind recunoscută ca „regina soldat”, pentru participarea activă în Primul război mondial. Spitalul şi-a îndeplinit întotdeauna nobila sa misiune atât în timp de pace, cât mai ales în timp de război, îndeosebi în a doua Carol al II-lea l-a botezat în memoria mamei sale, recunoscută drept regina soldat. Au trecut de atunci 73 de ani, însă Spitalul

Militar a fost înfiinţat în urmă cu 220 de ani

Nu este braşovean să nu fi auzit de Spitalul Militar! Întotdeauna oamenii au împărtăşit aceeaşi părere despre cel mai vechi obiectiv sanitar din zonă: profesionalism şi umanism la grad maxim. Calităţi atribuite medicilor şi cadrelor sanitare de la Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria”. Valoarea acestora s-a clădit în timp. Mai precis în 220 de ani! Nu doar stabilimentul a rămas, ci şi numele spitalului a dăinuit peste timpuri. Comandantul celei mai vechi unităţi sanitare din Braşov, colonel-doctor Georgian Tudose, precizează că spitalul a fost botezat „Regina Maria” în anul 1938 de regele Carol al II-lea, în memoria mamei sale, ea însăşi fiind recunoscută ca „regina soldat”, pentru participarea activă în Primul război mondial. Spitalul şi-a îndeplinit întotdeauna nobila sa misiune atât în timp de pace, cât mai ales în timp de război, îndeosebi în a doua conflagraţie mondială. Atunci şi-a triplat capacitatea prin înfiinţarea a două secţii exterioare la Codlea şi Râşnov. Acum, putem vorbi despre o unitate spitalicească în plin proces de modernizare, care acoperă 18 specialităţi medicale, unele dintre ele recunoscute ca adevărate centre de excelenţă.

Memoriile revin întotdeauna în ziua în care doctorii şi cadrele medicale de la Spitalul Regina Maria sărbătoresc împreună naşterea medicinei militare, domeniu specializat pentru asigurarea sănătăţii armatei române. În fiecare an, pe 21 august, ei aniversează înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, înalt decret domnesc emis în urmă cu 149 de ani.

conflagraţie mondială. Atunci şi-a triplat capacitatea prin înfiinţarea a două secţii exterioare la Codlea şi Râşnov. Acum, putem vorbi despre o unitate spitalicească în plin proces de modernizare, care acoperă 18 specialităţi medicale, unele dintre ele recunoscute ca adevărate centre de excelenţă.

Memoriile revin întotdeauna în ziua în care doctorii şi cadrele medicale de la Spitalul Regina Maria sărbătoresc împreună naşterea medicinei militare, domeniu specializat pentru asigurarea sănătăţii armatei române. În fiecare an, pe 21 august, ei aniversează înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, înalt decret domnesc emis în urmă cu 149 de ani.

În vara anului 2005, prin bunăvoinţa doctorului Badea şi cu binecuvântarea mitropolitului Antonie Plămădeală, mitropolitul Ardealului, s-a pus piatra de temelie a viitoarei biserici din incinta spitalului, al cărei preot paroh este Gârlonţa Florin.
A fost un prilej de bucurie pentru bolnavii şi personalul spitalului care aveau acum un loc de rugăciune şi închinăciune, o ‘poartă către Cer’. În anul 2009, exteriorul bisericii a fost tencuit şi s-au început lucrările la catapeteasmă, care este sculptată în lemn de stejar şi împodobită cu ornamente şi icoane.
nul 2010 marchează sfârşitul lucrărilor la iconostas şi începerea celor pentru pictura bisericii. În prezent, Parohia Spitalului Militar ‘Regina Maria’ din Braşov se înfăţişează ca o Biserică vie, cu multă dragoste faţă de aproapele şi multă nădejde în ajutorul Domnului şi Mântuitorului Hristos şi al Maicii Domnului în aceasta trudnică lucrare. Lucrările de construcţie necesită finanţări substanţiale care se obţin cu eforturi mari din partea părintelui paroh.

Un spital de 5 stele care se poate defini prin : CALITATE,RESPECT,BUNAVOINTA!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: