Publicat de: TARNOVAN EUGEN-STEFAN | ianuarie 11, 2011

Elevii de la „Andrei Mureşanu” vor dezvolta o staţie de reciclare animată

Printre lecţii şi lucrări de control, elevii de la Liceul Andrei Mureşanu se vor preocupa de protecţia mediului înconjurător şi conservarea biodiversităţii. Acesta va fi rezultatul participării la un proiect multilateral alături de alţi elevi din Cipru, Norvegia şi Portugalia. Proiectul este finanţat de Comisia Europeană cu 24.000 de euro doar pentru activităţile elevilor din Braşov

Proiectul şcolar intitulat „O cale spre sustenabilitate” este susţinut printr-un parteneriat Comenius din cadrul Programului de Învăţare pe tot parcursul vieţii, iniţiat de o şcoală din Portugalia. Elevii de la Liceul „Andrei Mureşanu” au fost cooptaţi în program, iar o echipă de profesori coordonatori ai proiectului au participat la o reuniune în Cipru pentru a trasa responsabilităţile echipelor din fiecare ţară.
„Am participat în cursul anului 2010 la întâlnirea din Cipru. A fost prima întâlnire a echipelor coordonatoare în cele 5 şcoli partenere. Am avut ocazia să vedem aspecte referitoare la aplicabilitatea proiectului, dar şi aspecte legate de particularităţile socio-culturale din Cipru. Am constatat că avem foarte multe asemănări dar şi deosebiri. În Cipru, în prezent, clasele sau şcolile se împart pe când la noi se unesc. La ei, scopul este de a avea un număr cât mai mic de copii într-o clasă. La noi, din cauza numărului mic de profesori, se unesc. Am vizitat biotopuri ale şcolilor întreţinute de elevi, zone turistice în care elevii se implică activ pentru conservarea lor. Am realizat şedinţe de lucru, în care s-au ales emblema şi logo-urile fiecărei echipe şi s-a stabilit activităţile pe care le vom desfăşura în viitor”, a declarat prof. Carmina Vakulovski, membru în echipa de proiect. Proiectul presupune şi participări la festivalurile cu teme de protecţia mediului înconjurător, din celelalte ţări partenere. Primul va fi în Norvegia, la sfârşitul lunii martie. Tot în cadrul proiectului, până în 2012, elevii vor planta arbori şi vor realiza staţii de reciclare animată. Pe parcursul parteneriatului, elevii vor realiza şi o machetă a oraşului, aşa cum îl văd ei în 2060, în care cetăţenii vor utiliza energiile regenerabile şi vor proteja mediul înconjurător.

Liceul va redeveni „Pedagogic” din toamnă
Fostul Liceu Pedagogic, actualmente Liceul Andrei Mureşanu, va redeveni instituţie de pregătire a institutorilor. O nouă clasă de Pedagogie va fi înfiinţată din toamnă. „Noutatea este înfiinţarea unei clase vocaţionale pe filiera pedagogică, adică reînnodarea tradiţiei noastre de învăţământ pedagogic. Am simţit această nevoie pentru că şcoala noastră are tradiţie în această direcţie. Va fi o clasă de 30 de elevi, de Educatori/Învăţători, cu profesori specializaţi în disciplinele din planul de învăţământ. Avem toată logistica necesară desfăşurării unui învăţământ pedagogic de succes”, a declarat directorul liceului. Liceul nu a mai format dascăli din 2007, când a fost certificată ultima promoţie de învăţători şi educatori.

Autor: Liviu CIOINEAG/BZB


Lasă un comentariu

Categorii